Jus Lobak Merah
(Nutrisi Untuk Kelenjar Gondok)
Pengenalan Lobak merah merupakan sejenis tumbuhan berubi. Namun begitu
ia dikelaskan sebagai sayuran dan menjadi bahan masakan utama yang
digunakan secara meluas di seluruh dunia. Tumbuhan ini dipercayai
berasal dari Jerman pada kurun ke-16 dan merupakan spesis D.Carota serta
dikelaskan sebagai Magnoliopsida. Selain dijadikan bahan makanan, lobak
merah juga berfungsi untuk tujuan perubatan. Menurut herbalis
Kandungan gizi
Kandungan gizi
Jumlah Per 100 g
Kalori
(kcal) 15
|
|
Jumlah
Lemak 0,1 g
|
|
Lemak
jenuh 0 g
|
|
Lemak
tak jenuh ganda 0 g
|
|
Lemak
tak jenuh tunggal 0 g
|
|
Kolesterol
0 mg
|
|
Natrium
39 mg
|
|
Kalium
233 mg
|
|
Jumlah
Karbohidrat 3,4 g
|
|
Serat
pangan 1,6 g
|
|
Gula
1,9 g
|
|
Protein
0,7 g
|
Vitamin
A
|
7
IU
|
Vitamin
C
|
14,8
mg
|
Kalsium
|
25
mg
|
Zat
besi
|
0,3
mg
|
Vitamin
D
|
0
IU
|
Vitamin
B6
|
0,1
mg
|
Vitamin
B12
|
0
µg
|
Magnesium
|
10
mg
|
0 comments:
Posting Komentar